Trend-alert: Japandi

Het woord Japandi is een creatief samenvoegsel van de woorden Japan en Scandinavië en daarmee krijg je misschien al een beeld van deze nieuwe woontrend. Japandi is minimalistisch, warm, functioneel en rustgevend. Een bijzondere vriendschap tussen Japanse elegantie en Scandinavisch minimalisme. Best of both worlds dus.

Oude vrienden

Het klinkt misschien bij elkaar gezocht, maar Japan en Scandinavië hebben meer met elkaar gemeen dan je denkt. De Japandi-stijl ligt ten grondslag aan de oude culturele banden tussen Denemarken en Japan. 150 jaar geleden reisden Deense architecten, ontwerpers en kunstenaars al af naar Japan om inspiratie op te doen en waren hiermee de eerste westerlingen die het land (na 220 jaar van afgesloten grenzen) bezochten. Beide landen hebben veel respect voor oude ambachten, vakmanschap en natuurlijke materialen. Sporen van vroege Japanse invloeden zijn goed terug te zien in meubels, keramiek en architectuur van het hedendaagse Denemarken. En wat te denken van de filosofieën van beide landen: zowel het Deense Hygge als de Japanse wabi-sabi (mijn blog daarover lees je HIER) staan in het teken van de kracht van eenvoud. De liefde is trouwens wederzijds, Deens design is al tientallen jaren mateloos populair in Japan. 

selinesteba.com - House+of+grey+London-5.jpg

bron: House of Grey Londen

Japandi bij jou thuis?

De Japandi-look is helemaal niet lastig te kopiëren naar je eigen interieur. En is jouw stijl Scandinavisch, dan ben je zelfs al halverwege. Hoe dan ook, met deze 4 tips help ik je graag op weg naar je eigen Japandi interieur. 

1. Ga voor strakke lijnen

Minimalisme is key bij deze sfeer. Begin bij een opgeruimd huis. Houd de vloer zo leeg mogelijk en kies voor meubels met een duidelijk functie. Ga bijvoorbeeld niet voor verschillende losse bijzettafels, maar zet in plaats daarvan één wat grotere salontafel neer. Houd de meubels laag, zo blijven de zichtlijnen bewaard. Hoewel strakke, functionele lijnen voorkeur hebben bij deze stijl, zorgt een aanvulling van ronde of organische vormen voor iets meer textuur en speelsheid. 

selinesteba.com - h&m home.jpg

bron: H&M Home

2. Geef de natuur een glansrol

Zowel in Japanse als Scandinavische interieurs wordt veel gebruik gemaakt van hout. Hoewel licht of onbehandeld hout het meeste voorkomt, is een donkere (wengé-)soort ook heel geschikt. Wees niet bang om meubels van verschillende houtsoorten met elkaar te mixen (hoe je dat precies doet lees je HIER) en voeg zwarte accenten toe voor een design knipoog. Kies voor de accessoires die je gebruikt natuurlijke materialen, zoals linnen, beton, aardewerk of bamboe. Planten mogen niet ontbreken, maar ook hierbij geldt: zo minimalistisch mogelijk. Ga voor een mooie tak, fragiele bloemen (in lichte kleuren) of kies planten met vergrijsde bladeren.

selinesteba.com - FrenchyFancy-Nordisca Kok.jpg

bron: Nordiska Kök

3. Kies neutrale kleuren

Hier krijgen we toch een klein 'bots' momentje. Want hoewel een Scandinavisch kleurenpalet vooral bestaat uit witte en neutrale kleuren, gaat het bij de Japanse sfeer al snel richting grote vlakken in rijke kleuren. Niet erg, want zolang je de natuur voor ogen houdt (denk aan blauw- en groentinten, aubergine en bruin) zit je al snel goed. Zwart is trouwens de verbindende factor: dat zie je in beide stijlen terug. 

selinesteba.com - House+of+Grey+London+_+Hannahbullivant (1).jpeg

bron: House of Grey Londen

4. Less is more

En dit geldt dan vooral voor de accessoires. De filosofie van beiden landen is hierbij hetzelfde: accessoires dienen functioneel te zijn, het decoratieve aspect is hierbij ondergeschikt. Zet dat mooie ongeglazuurde servies dus vooral neer, maar gebruik 'm ook, stapel je lievelingsboeken op tot bedtafeltje en maak een stilleven van een groepje vazen. Voeg tot slot wat Scandinavische huiselijkheid toe met textiel: denk aan een linnen tafelkleed, lekker veel kussens en dekens.

selinesteba.com - Menu Afteroom Coat Hanger.jpg

bron: MENU

selinesteba.com - We are pampa.jpg

bron: Pampa

Misschien vind je dit ook leuk:

Slow Living, zo doe je dat

Dit is de Wabi-sabi trend en zo pas je het toe in huis

Verschillende houtsoorten combineren doe je zo!


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.