Dit is de Wabi-sabi trend en zo pas je het toe in huis

De eerste keer dat ik de term Wabi-sabi hoorde dacht ik dat het een verspreking was en het over die pittige Japanse groene saus voor bij de sushi ging. Japans is deze interieurstroming wel, maar het heeft niets met sushi te maken. Wabi-sabi is een Japanse levensfilosofie, gaat over de schoonheid van imperfectie en is dé woontrend voor 2018. Zijn de strakke Scandinavische interieurs dan verleden tijd? Misschien niet helemaal, maar feit is wel dat het bij Wabi-sabi juist allemaal draait om het accepteren van het imperfecte. Dat betekent dat niet alles perfect, strak en symmetrisch meer hoeft, #thereallife dus, daar houden we van. Een lesje wabi-sabi en hoe je 'm toepast in eigen huis.

'Niets is blijvend, niets is af

en niets is perfect'


Bij Wabi-sabi zijn drie pijlers belangrijk: assymmetrie, bescheidenheid en de natuur. Heel anders dan de 'perfecte' Pinterest-waardige interieurs die we iedere dag onder ogen krijgen. Je kunt leven volgens het Wabi-sabi principe (door ook de rauwe kant van het leven te waarderen), maar ook je huis op deze manier inrichten. Want wees eens eerlijk, niemand kan altijd een strak en opgeruimd huis hebben. Met de wabi-sabi stroming hoef je je niet druk te maken om een losse draad, een vlek of assymetrische lijn. Zet deze onvolmaaktheden extra in de kijker en leer ze waarderen. Is het nog beetje vaag? Hieronder 8 voorbeelden van Wabi-sabi wonen. 

selinesteba.com - Wabi sabi_via @loveoflinen .jpg

(bron: For the love of linen)

selinesteba.com - Lotte Jansen_artinhere_wabi sabi.jpg

(bron: Lotte Hansen, artinhere)

selinesteba.com - wabi sabi_Styling cleo scheulderman, fotografie jeroen van der Spek, bron vtwonen maart 2016.jpg

(bron: vtwonen, Cleo Scheulderman en Jeroen van der Spek)

selinesteba.com - Wabi sabi_6.jpg

(bron: Lotte Hansen, artinhere)

selinesteba.com - Lotte Hansen_wabi sabi.jpg

(bron: Lotte Hansen, artinhere)

selinesteba.com - Wabisabi01.jpg

(bron: onbekend. Weet jij de rechthebbende? Laat het weten in een reactie)

selinesteba.com - Wabi sabi_.jpg

(bron: onbekend. Weet jij de rechthebbende? Laat het weten in een reactie)

selinesteba.com - Wabi sabi_elephantintheroom.fr.jpg

(bron: Elephant in the Room)

En? Lekker sfeertje toch? In de voorbeelden hierboven zie je goed hoe ruwe materialen en imperfecte vormen onderdeel worden van het interieur. Dat kan een oud raam zijn of een afgebladderde muur, maar ook niet weggewerkte bedrading, een bank met vouwen of lappen stof met lange rafels. Een beetje edgy is het, stoer en vooral niet te volmaakt. Een trend naar ons hart dacht ik zo. Nu maar hopen dat het lang aanhoudt. 

Leef jij al volgens de wabi-sabi methode? En hoe doe je dat?


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.