De eerste vlekken in mijn eikenhouten vloer en hoe ik ze verwijder

Ik wist dat de dag een keer zou aanbreken: die eerste vlek in mijn prachtige eikenhouten vloer van Hollandsche Vloeren. Ik weet niet hoe het weer bij jullie was afgelopen week, maar er is hier een hoop regen gevallen. Toen ik na zo'n stortbui onder de deurmat bij de entree wilde stofzuigen ontdekte ik ze: grote zwarte vlekken verdeeld over twee planken. Het klinkt dramatisch, maar ik kon wel janken. Ging meteen onderzoeken of het mogelijk was om twee vloerdelen te vervangen, of het opnieuw kon worden opgeschuurd, kortom: paniek! Een bezoekje aan de showroom van Jim Bouwmeester (tevens de legger van de vloer), bracht rust.

selinesteba.com - Vlekken verwijderen.JPG

De vlekken bij de entree :-(

Hoop in een klein flesje
Bij mijn bezoek aan de showroom was Jim niet zo onder de indruk van De Vlekken (die ziet wel ergere dingen). Waarschijnlijk is het vocht, wanneer dit niet weg kan (door de deurmat bijvoorbeeld) wordt er looizuur geactiveerd in de eikenhouten planken, dat geeft donkere vlekken. Ik moest eerst maar wat Woca Easy Neutralizer* op de vlekken sprayen, een half uurtje laten intrekken en schoonmaken met een vochtige doek. Ik kon het eventueel nog een keer herhalen. En die deurmat mocht even verhuizen naar een andere plek. De kunststof onderkant van zo'n droogloopmat ademt niet, dus vlekken kunnen hieronder lekker 'broeien'. 

* Let op: ieder type vloer (en afwerking) reageert anders en heeft dus een eigen behandeling nodig. Vraag altijd eerst aan de plaatser van je vloer welk product je het beste kunt gebruiken om blijvende schade te voorkomen!

selinesteba.com - Vlekken verwijderen6.JPG

Dit zou het wondergoedje moeten zijn.

Werkt het niet?
Ok, ok, aan de slag dan maar. Ik zit nog in de fase dat ik het best spannend vind 'zomaar' iets op mijn houten planken te sprayen, maar je moet wat ... zo gezegd, zo gedaan: de plekken zijn nat, de substantie moet zijn werk doen nu. Veel zie ik nog niet gebeuren. Hm, misschien werkt het niet bij mij. Na 45 minuten met een vochtige doek (zo'n zacht hydrofiel geval) de neutralizer eraf gepoetst. Is het nou wat lichter? Ik weet het niet. We gaan de deur uit en ik zet de vlekken even uit mijn hoofd.

selinesteba.com - Vlekken verwijderen4.JPG

Na het aanbrengen wegpoetsen met een vochtige doek.

Nieuwe poging
Als we later terugkomen zie ik toch echt verschil. De vlekken zijn niet weg, maar veel minder intens. Hoera! De volgende dag doe ik een nieuwe poging. Weer zie ik eerst geen verschil, maar iedere keer dat ik ga kijken lijkt de vloer lichter. Het lijkt erop dat het werkt. Wel in stappen, maar Rome werd ook niet in één dag gebouwd ;-)  

selinesteba.com - Vlekken verwijderen9.JPG

Op de linkerplank zie je nog heel licht de vlek. Bijna weg!! 

Benieuwd hoe het proces in z'n werk gaat? Woca heeft een handig how-to filmpje gemaakt:

Conclusie

Vlekken in een eikenhouten vloer zijn soms niet te voorkomen, maar vaak prima te behandelen. Voor veel 'problemen' is wel een oplossing.
LET OP: ieder type vloer (en afwerking) reageert anders en heeft dus een eigen behandeling nodig. Vraag altijd eerst aan de plaatser van je vloer wat je het beste kunt doen om blijvende schade te voorkomen! 

Tijdens het schrijven van dit blog zie ik mijn vlekken in ieder geval steeds verder wegtrekken, de Woca spray helpt dus echt, met mijn vloer komt het gelukkig helemaal goed. Dank je wel Jim voor je goede advies en je geruststellende woorden, fijn dat ik de spray kon proberen.

Welke vlekken in een houten vloer heb jij al getrotseerd?

Gerelateerde artikelen:

- Verschillende houtsoorten combineren, zo doe je dat!

- 5 tips voor een Scandinavische look in huis

- Help, hoe onderhoud ik een houten vloer?

- Welkom nieuwe vloer


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.