Verschillende houtsoorten combineren: zo doe je dat

Vind je hout in je interieur ook zo mooi, maar heb je geen idee hoe je dit moet combineren met andere houtsoorten? De tijd van één houttint gebruiken ligt gelukkig ver achter ons, mixen is het codewoord! Maar hoe doe je dat? Door rekening te houden met deze gouden regels zit je altijd goed (in samenwerking met Hollandsche Vloeren). 

1. Let op de nerven

Hout is een natuurproduct, het is dan ook niet te doen alle houtnerven helemaal op elkaar af te stemmen. Toch loont het wel een beetje op de structuur te letten bij het combineren van verschillende houtsoorten. Want hoe meer samenhang, hoe meer rust. Nog een handig trucje waar ik zelf altijd op let: probeer bij het combineren van een houten vloer met houten meubels de nerven in dezelfde richting te laten lopen (mits dit kan natuurlijk). Dit heb ik ook gedaan met mijn ronde eettafel: deze is compleet anders van kleur dan de eikenhouten vloer, maar door de nerven dezelfde kant uit te laten wijzen blijft het totaalplaatje rustig. Dit kun je trouwens ook doen met kleinere oppervlakken. Een houten dienblad op een houten tafel? Alle nerven in dezelfde richting en kleur en soort maakt niets meer uit.

selinesteba.com - Hout in de mix, Hollandsche Vloeren01.JPG

2. Ga voor een lichte basis

De vloer beslaat een groot oppervlak en heeft (samen met de wanden) een flink aandeel in de uiteindelijke sfeer van je interieur. Met een houten vloer maak je meteen een verschil en kun je instant warmte en sfeer toevoegen. Hierbij kun je gaan voor koele of warme houtsoorten, net wat je mooi vindt. De warme tinten hebben vaak een rode, gele of oranje gloed. Uit ervaring weet ik dat deze (donkerdere) tinten wat lastiger te combineren zijn met andere houtsoorten, het wordt al snel te druk en rommelig (kijk maar hoe dat was bij mijn vorige vloer). De eikenhouten planken van de 'Alkmaar' vloer van Hollandsche Vloeren zijn warm en sfeervol, maar hebben een wit/grijs geoliede afwerking. Een kleur die heel makkelijk te mixen is met andere houtsoorten. De lichte basis zorgt voor rust en andere houten meubels vormen op deze vloer juist een levendig effect. 

selinesteba.com - Hout in de mix, Hollandsche Vloeren10.JPG

selinesteba.com - Hout in de mix, Hollandsche Vloeren09.JPG

3. Mix met wit

Mijn all time favourite, ik raak er niet op uitgekeken: hout in combinatie met wit. Behalve dat het ruim en licht oogt, geeft wit een enorme opfrisser aan hout én wordt het bij meerdere houtsoorten meteen de verbindende factor. Neem onze zelfgemaakte tv-kast: het berkentriplex is van een hele andere kleur en afwerking dan de vloer, maar door de witte kastrand trekt het hout meer naar elkaar toe en krijg je een speels effect. Hetzelfde geldt voor het ladekastje: het witte frame vormt een scheiding tussen de verschillende houtsoorten en maakt het geheel meteen ook wat luchtiger. 

selinesteba.com - Hout in de mix, Hollandsche Vloeren10.JPG

selinesteba.com - Hout in de mix, Hollandsche Vloeren11.JPG

4. Voeg contrasten toe

Vind je het toch wat heftig, al die houtsoorten samen? Behalve dat je wit (of kleur) kunt gebruiken als verbindende factor, kun je ook spelen met materialen. Denk hierbij eens aan een vloerkleed. Het brengt losse meubels in bijvoorbeeld de zithoek samen, maar zorgt ook voor contrast. Bovendien kun je er twee heel verschillende houtsoorten makkelijk mee van elkaar scheiden, je zult zien dat het een stuk rustiger oogt.

selinesteba.com - Hout in de mix, Hollandsche Vloeren05.JPG

selinesteba.com - Hout in de mix, Hollandsche Vloeren07.JPG

Nog een slim idee: laat bij een houten vloer hoge witte plinten tegen de wand aan zetten. Wat je wandkleur ook is, je zult zien dat de vloer extra fris en strak oogt bij dat contrasterende wit. 

selinesteba.com - Hout in de mix, Hollandsche Vloeren02.JPG

selinesteba.com - Hout in de mix, Hollandsche Vloeren03.JPG

5. Overdrijf het niet

Door met bovenstaande punten rekening te houden is mixen met hout prima te doen, maar zoals bij alles geldt ook hierbij: overdrijf het niet. Zorg voor voldoende contrast in je basis en kies voor maximaal drie verschillende soorten houtafwerkingen die elkaar aanvullen in kleur. Voeg wit of zwart toe als pittig accent en vergeet de planten niet, niets zo mooi als vers groen en levendig hout.

Husselen maar!

Hout is niet trendgevoelig, past in ieder interieur en wordt met de jaren alleen maar mooier. Door te kiezen voor hout, kies je voor karakter. Dus twijfel je nog over een houten vloer in huis, maar weet je niet hoe je dit moet mixen met andere houtsoorten? Doe als ik en mix er lustig op los, dan zit je er de komende jaren warmpjes én gezellig bij. 

Heb jij nog een gouden tip die hier ontbreekt? Laat het weten in de comments.

Gerelateerde artikelen:

- 5 tips voor een Scandinavische look in huis

- Help, hoe onderhoud ik een houten vloer?

- Welkom nieuwe vloer 

 


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.