3x de belangrijkste houten vloeren trends van 2018

Een houten vloer blijft onverminderd populair voor ons interieur. Niet zo gek ook: hout is tijdloos, kent heel veel verschillende legmogelijkheden en is met iedere stijl te combineren weet ik inmiddels uit ervaring. Ben jij nog op zoek naar de ideale houten vloer? Dit zijn de 3 belangrijkste trends van dit moment. (in samenwerking met Hollandsche Vloeren) 

selinesteba.com - Alkmaar Hollandsche vloeren01.JPG

#1. Vergrijsd

Denk jij bij grijs aan saai en nietszeggend? Zonde! Grijs is er in heel veel verschillende tinten (iets met shades of grey...) en wordt in combinatie met hout stoer, zacht en warm tegelijk. Neem nou mijn Alkmaar vloer van Hollandsche Vloeren: de nerven en knoesten in de planken zijn gewoon zichtbaar, wat de vloer een natuurlijke en robuuste uitstraling geeft, de witte afwerking en vergrijsde uitstraling maken 'm zacht, vriendelijk en knus. Een houten vloer is eigenlijk met alles te combineren, zelfs met andere houtsoorten, hierover schreef ik al eerder een blog, maar een lichte houten vloer is misschien nog wel makkelijker. Behalve dat het tijdloos is (niks geen grijze muis) krijgt hout er ook een mooie oude en verweerde look van, zonder dat de vloer hiermee onpraktisch wordt. De planken van mijn vloer zijn namelijk behandeld met twee lagen hardwax olie en in de fabriek uitgehard met UV-licht. Resultaat is een keiharde toplaag die direct vuil-en waterafstotend is en zorgt voor die mooie matte look. Bovendien mixt zo'n houten basis goed met wit, zwart, zachtroze en naturel tinten, past het zowel in een Scandinavisch interieur als een landelijke stijl en gaat het goed samen met een industriële of bohemien look. 

selinesteba.com - Alkmaar Hollandsche vloeren02.JPG

#2. Lange en brede planken

Nu is er op het gebied van houten vloeren (bijna) alles mogelijk, maar een trend die al een tijdje speelt én ook nog wel even aanhoudt is de trend van de XL vloerdelen. Met een lange en brede vloerplank laat je een ruimte optisch groter lijken, er zijn minder naden zichtbaar, waardoor het geheel rustiger oogt. Ben je een echte houtliefhebber, dan kun je met een bredere plank ook goed uit de voeten, want knoesten en nerven (en dus de natuur) komen hierbij extra goed tot hun recht. De eikenhouten planken van mijn vloer zijn maar liefst 22 centimeter breed en 195 tot 240 cm lang. Het nervenpatroon is rustig en de kleine v-groef benadrukt het natuurlijke karakter alleen maar meer. Mijn vorige vloer, een grenenhoutenvloer waarover ik dit blogartikel schreef, had een licht glimmende toplaag waar ik me altijd erg aan irriteerde. De matte afwerking van deze vloer leidt niet af en draagt daarom extra bij aan het ruimtelijke en lichte gevoel.  

selinesteba.com - Hollandsche vloeren Alkmaar 1.JPG

selinesteba.com - Hollandsche vloeren Alkmaar 2.JPG

#3. Patronen 

Ik noemde het hierboven al: als het op houten vloeren aankomt is praktisch bijna alles mogelijk. Verschillende kleuren, afwerkingen, formaten en legwijzen. Zelf ging ik voor planken gelegd in de lengte, het benadrukt de ruimte, geeft een rustig gevoel en ik vind het passen bij ons huis. Maar een trend die je steeds meer ziet is het leggen van hout in speelse motieven. Hierbij kun je denken aan een Hongaarse punt, vloeren met decoratieve randen in een contrasterende kleur of de bekende visgraat. Zo'n visgraat vloer geeft een ruimte direct karakter met een klassieke knipoog. Je hebt tegenwoordig ook brede visgraatvloeren. Zo heeft Hollandsche Vloeren naast het oorspronkelijke formaat van 12x60 cm nu ook een aantal visgraatvloeren in het formaat 18x90 cm. En daarbij maakt het niet uit of je in een appartement op 3 hoog woont of een jaren '30 huis hebt met originele elementen.

selinesteba.com - Alkmaar Hollandsche vloeren04.JPG

Welke is jouw favoriet?

Voor welke trend je dit jaar ook gaat, met een vloer van Hollandsche Vloeren zit je de komende jaren goed. Want behalve mooi en tijdloos is de collectie ook onderhoudsvriendelijk (de hardwax toplaag is gemakkelijk schoon te houden), kan de vloer plaatselijk worden gerepareerd en heeft de vloer na plaatsing geen nabehandeling meer nodig. Nog zo'n voordeel: de 13 mm dikke vloeren bestaan uit een toplaag van van 2,5 tot 3,6 mm dik Europees eiken op een basislaag berkenmultiplex. Door de lagen gaat de houten vloer niet werken en gaat 'ie na volledige verlijming ook nog prima samen met een eventuele vloerverwarming.

Meer weten over Hollandsche Vloeren en benieuwd naar de verkooppunten bij jou in de buurt? Klik hier  om direct naar de website te gaan.  

Gerelateerde artikelen:

- Help, hoe onderhoud ik een houten vloer?

- 5 tips voor een Scandinavische look in huis

- Verschillende houtsoorten combineren doe je zo


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.