Instagram-proof: zo maak je de beste interieurfoto's

Ik vind het heerlijk om teksten te schrijven, verhalen te bedenken en interviews af te nemen, maar juist omdat ik voor mijn werk zoveel met woorden bezig ben, kan ik me helemaal verliezen in het stylen en bewerken van foto's. Een professionele fotograaf ben ik niet, een geschoolde stylist evenmin, maar omdat ik vaak de vraag krijg hoe ik mijn interieurfoto's voor Instagram maak, heb ik 5 handige tips voor je op een rij gezet. Leuk om door te lezen als je net komt kijken op 'the gram', maar ook niet verkeerd om jouw werkwijze eens te vergelijken met die van mij als je wel al insta-pro bent. 

#1 First things first

Ik fotografeer meestal met mijn iPhone, maar pak ook nog weleens mijn Nikon 1 fotocamera er bij. Check in beide gevallen van te voren of er geen vette vingers op je lens zitten. Klinkt voor de hand liggend, maar dit wordt nogal eens vergeten. Vlekken of troebel beeld (en dan heb ik 't niet over een hippe filter) zijn niet echt insta-waardig. Even schoonpoetsen dus, die lens. In Instagram is het inmiddels ook mogelijk om rechthoekige beelden te plaatsen, maar in het overzicht worden de foto's nog steeds vierkant uitgesneden, handig dus om je camera van te voren in te stellen op 'vierkant', zodat je de foto later niet hoeft bij te snijden. Zul je altijd zien dat net het leukste stukje eraf moet.

selinesteba.com - img-8887

#2 Daglicht 

Bij het fotograferen van je interieur is daglicht het allerbelangrijkste. Vermijd kunstlicht en direct zonlicht, dat zorgt voor grote contrasten en harde schaduwen. Filter een teveel aan zonlicht door de gordijnen dicht te doen. Dit werkt het beste bij vitrage of lichtdoorlatende gordijnstoffen (met verduisterende gordijnen is het donker en kun je niet goed fotograferen). Deze laten wel daglicht binnen, maar zwakken het af naar een zacht, natuurlijk schijnsel. Let er ook op dat het daglicht gedurende de dag aan verandering onderhevig is. 's Ochtends vroeg kan het effect koeler zijn dan bijvoorbeeld aan het einde van de middag als het licht wat gouder van kleur is. Welk moment van de dag jij uitkiest hangt van je persoonlijke smaak en de sfeer die je neer wilt zetten af. 

selinesteba.com - Hollandsche vloeren Alkmaar 6.JPG

#3 Compositie 

Of je nu voor een overzichtsplaatje gaat of meer van de details bent: kies voor delen uit je interieur waar iets gebeurt of creëer ter plaatse iets. Zelf vind ik dit het leukste deel van fotograferen: een thema bedenken, spullen uit mijn interieur bij elkaar verzamelen en iets in scene zetten. Het lastige van interieurfotografie is dat het heel statisch en eenzijdig is, het beeld staat stil, is vrij plat en kan saai overkomen. De truc is toch een soort beweging aan te brengen in een foto. Dit kun je doen door vanuit een verrassende hoek te fotograferen, maar ook door beweging aan te brengen in je styling. Een tafekleed met vouwen of opgeklopt en nonchalant opengeslagen beddengoed ziet er speels uit en brengt mooie schaduwen met zich mee. Kaarslicht werkt meestal ook goed, of een uitgeblazen kaars, waarvan je de rook nog ziet. Verder kun je denken aan een stoel die naar achteren geschoven is, een opengeslagen boek op tafel en een kopje vers gezette koffie. Probeer het een beetje leefbaar te houden en zet desnoods jezelf of een model (lees: familielid of huisdier) in om het wat echter te maken.  

selinesteba.com - fonQ stoel idee04.JPG

selinesteba.com - Xala Led lampen1.JPG

selinesteba.com - Beeld samen in interieur.jpeg

#4 Achtergrond

Vergeet niet de achtergrond te checken voordat je je plaatje schiet. Ik focus me vaak zo op de voorgrond, dat ik er soms na het fotograferen achterkom dat er een stopcontact/fel gekleurd speelgoed-ding/kinderbekertje op de achtergrond in beeld staat. Dit kun je vaak nog wel oplossen bj het bewerken, maar het scheelt een hoop als je dit van te voren al kunt elimineren. Probeer bij interieurfotografie ook te kijken naar diepte. Fotografeer langs een deur heen de kamer in of beeld je in dat je, net als vroeger, door het gat van een kijkdoos kijkt. Dat beeld is ook opgebouwd uit verschillende lagen, aan weerskanten staan objecten die samen met de achtergrond een compleet plaatje maken. Zorg ervoor dat items niet voor of boven elkaar staan, dan krijg je een vertekend beeld en snap je niet goed waar je naar kijkt. Dit trucje kun je toepassen bij een overzichtsfoto, maar ook als je wat meer ingaat op details. 

selinesteba.com - Twig leaves Jurianne Matter.JPG

selinesteba.com - dmlights giveaway.JPG

#5 Do the magic 

De foto is geschoten en je hebt overal rekening mee gehouden, dan is het nu tijd voor de puntjes op de i: het bewerken. Dit kun je doen in een geavanceerd fotoprogramma, maar tegenwoordig hebben de meeste telefoons ook een eigen bewerkingsprogramma en zijn er diverse apps te vinden waarmee je al een heel eind komt. Ik ga hier wat dieper in op de bewerkingsopties van Instagram en welke ik (eigenlijk standaard) gebruik bij mijn foto's. Allereest kies er altijd voor om mijn foto zelf te bewerken en gebruik niet de standaard filters van Insta. Dit zijn de functies die ik het meest gebruik:
- Aanpassen: hiermee zet ik mijn foto helemaal recht. Ik kan niet zo goed tegen schuine lijnen, dus ben soms best even bezig met het zoeken naar de juiste stand. Het mooie van Instagram is dat je de foto niet alleen horizontaal recht kunt zetten, maar ook van links naar rechts en van boven naar beneden. 
- Helderheid: Heel belangrijk bij mijn foto's, want ik maak ze al van begin af aan wat lichter. Dit vind ik mooi passen bij mijn stijl en het zorgt ervoor dat mijn Instagrid (het overzicht van mijn foto's) een mooi geheel vormt. De mate van helderheid hangt af van het natuurlijke daglicht op een foto: soms heb ik veel helderheid nodig en soms maar heel weinig. 
- Contrast: gaat vaak een paar puntjes omhoog, ik vind het mooi als schaduwen en overgangen wat meer geaccentueerd worden.
- Verzadiging: dit trekt de kleur uit het beeld, of voegt juist wat extra levendigheid toe. Ik haal er meestal een klein beetje kleur uit, zodat het er iets lichter en grijzer uitziet. 
- Accenten: om bepaalde delen van de foto (vaak met het meeste licht) nog wat extra te accentueren. Hier moet je wel voorzichtig mee zijn, teveel accentueren kan heel onnatuurlijk overkomen.

selinesteba.com - Zusss onbewerkt2.jpg

Een onbewerkte foto             

selinesteba.com - Zusss bewerkt2.jpg

Dezelfde foto maar nu bewerkt

En nu: zelf aan de slag

Zo, dat waren ze: mijn tips voor het schieten en bewerken van interieurfoto's voor op jouw Instagram. Mis je nog een tip of heb je een vraag, laat hieronder gerust een reactie achter of stuur me een berichtje via Instagram ;-) Ga lekker stylen, proberen en sharen en vergeet vooral niet om te genieten, dat is het allerbelangrijkste.

selinesteba.com - Zusss bewerkt1.jpg


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.