Zo geef ik mijn Hollandse tuin een Ibiza look

Om heel eerlijk te zijn, ik ben nog nooit op Ibiza geweest, niet lijfelijk tenminste. Een tijdje terug mocht ik voor vtwonen wel iemand interviewen die er woont. Via Skype ... fijn hè die moderne techniek? Gelukkig hadden we de foto's nog en die waren jaloersmakend mooi. Stel je voor: een wit gestuukte villa middenin de natuur, uitzicht op zee, een zwembad in de tuin en een bad in de buitenlucht. En hoewel ik de villa, het zwembad (ja soms een opblaasbare), het uitzicht op zee en het bad in de buitenlucht niet heb, ben ik met 6 simpele ideetjes toch redelijk in de buurt gekomen van die relaxte Ibiza-vibe. Krijg je er ook gratis en voor niets een hele goede muziektip bij. De temperatuur en het uitzicht op zee bedenken we er gewoon bij. 

1. Een siësta plek 

selinesteba.com - ibiza tuin Seline Steba.JPG

In ons Hollandse klimaat tikken we maar een paar dagen per jaar die tropische temperaturen aan, maar eigenlijk is een siësta plekje in de tuin altijd een goed idee. Ik heb een wicker loungebank staan - niet de meest mooie oplossing - maar met lichte kussens en een lekker plaid valt er best wat van te maken. Hij zit heerlijk, er is altijd plek voor bezoek én door 'm op te delen (het is eigenlijk een hoekbank) heb ik er best een knus hoekje van weten te maken. 

2. Het juiste groen

selinesteba.com - ibiza tuin Seline Steba.JPG

Sinds ik een eigen huis heb (en dat is al 7 jaar) is mijn liefde voor groen gegroeid. Durf ik binnen al steeds vaker te kiezen voor kamerplanten en grote veldboeketten, ook buiten kan ik het belang van groen steeds meer waarderen. Helemaal bij de Ibiza-stijl, daarbij mag een palm of bananenplant niet ontbreken toch? Kies voor grote planten in XL (witte) potten voor een extra Mediterraan gevoel. Een olijf, vijgenboompje of lavendel maken de sfeer compleet. Ook leuk: wat simpele grassen in een grote bak bij elkaar brengt het strandgevoel al een stukje dichterbij. 

3. Een rieten scherm 

selinesteba.com - ibiza tuin Seline Steba.JPG

Ze zijn me een doorn in het oog, de oude schuttingen aan weerszijden van mijn tuin. Eigenlijk toe aan vervanging, maar ik heb tussen al dat groen nog steeds geen geldboompje ontdekt, dus daar moest een low-budget oplossing voor komen. In de bouwmarkt vond ik rieten afsluitingen, eigenlijk net even te laag (150 cm), maar voor 25 euro kon ik er één schutting helemaal mee bekleden. Kon ik niet laten liggen dus. Uiteindelijk had ik twee pakken nodig (ze zijn 5 meter lang) en was ik per schutting ongeveer een uurtje bezig. De bouwmarkt-meneer gaf me krammetjes mee waardoor ik de rieten mat redelijk easy kon vasttimmeren aan het bestaande hek. Gek, maar sinds die matten erop zitten is het meteen een stuk knusser, heb ik veel minder inkijk (er komen steeds meer gaten in dat hout) en valt het me niet eens meer op dat ze eigenlijk te laag zijn. Nog een pluspunt: je hangt er heel gemakkelijk van alles aan. 

4. Vloerkleden

selinesteba.com - ibiza tuin Seline Steba.JPG

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar voor mij is het tuinseizoen pas echt begonnen als ik het buitentapijt weer neergelegd heb. Ik heb er in al die jaren al flink wat versleten (de ene kwaliteit wat beter dan de andere) en kan niet meer zonder. Het verbindt de losse onderdelen in het zitgdeelte, is zacht aan de voeten en zo'n tegelpatroon is vooral bij deze look een hele goede aanvulling. Ik heb er nu twee liggen, totaal anders van dessin, maar dat vind ik zo leuk. Gewoon mixen die handel, lekker patchwork. De turquoise is de Flying Carpet van Fatboy, de naturel kleurige kocht ik bij Leen Bakker. 

6. De juiste accessoires

selinesteba.com - ibiza tuin Seline Steba.JPG

Lampionnen, lampjes, losse tafeltjes en krukjes: bij de Ibiza-look gaat alles om de sfeer. Niet te serieus allemaal, het hoeft niet perfect. Wit, lichtgrijs, bamboe en groen spelen een hoofdrol en een mooie metalen lantaarn (deze is van Lene Bjerre) mag natuurlijk ook niet ontbreken. Neem gerust de kussens en plaids van binnen mee naar buiten, dat scheelt een hoop extra aanschaffen. Een macramé hanger, prikkabel of bamboe spiegel passen perfect bij de sfeer en ook dat oude houten veilingkratje kan omgekeerd prima door als shabby loungetafeltje. Ik moet de boel nog een beetje extra aankleden, maar vind de sfeer nu al zoveel keer relaxter. Dus, pak dat koele drankje, smeer je goed in, zet onderstaand liedje op PLAY ennn ... droom weg! 


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.