Oude Meesters, nieuwe inspiratie

Wat is dat toch opeens met de schilderijen van de Hollandse Oude Meesters: Vermeer, van Gogh, Rembrandt ... behalve geweldige kunstenaars, zijn ze de laatste tijd óók inspiratiebron voor een heleboel interieurs. In kleur, materiaal én vorm. Van diep koningsblauw tot mosterdgeel en van gewassen linnen tot ambachtelijk aardewerk. Allesbehalve stoffig ... en het hele huis ervoor omgooien hoeft ook niet. Met deze (snelle) tips leef jij straks in je eigen schilderij. 

selinesteba.com - IMG_3486.JPG

Mijn eigen Johannes Vermeer in huis: een ansichtkaart van 'Het meisje met de parel'. Op een kleurstaal (Okergoud van Flexa) komt 'ie op mijn groene muur nog beter tot z'n recht. 

selinesteba.com - Oude meesters nieuwe inspiratie Seline Steba.jpg

Tip: mosgroen steekt nog mooier af tegen een donkerblauwe wand als deze. Leuk om de muur niet helemaal dekkend te schilderen, maar juis te kiezen voor een vlekkerig effect á la de penseelstreken van Rembrandt! (foto: desireecasoni.com)

selinesteba.com - Oude meesters, nieuwe inspiratie4 seline steba.jpg

Okergoud: volgens Flexa kleur van het jaar 2016. Een goudachtig okergeel; een tint die die fel genoeg is om de aandacht te trekken en goed te combineren is met andere tinten. Perfect te mixen met zachte pasteltinten, mosgroen of juist stoer met donkere tinten als zwart, donkerbruin en terra. (foto: Flexa)

selinesteba.com - Oude meesters nieuwe inspiratie9 seline steba.jpg

Toegegeven: het is best een beetje gedurfd, maar hoe mooi is dit linnen beddengoed in okergoude kleur. Het stonewashed effect geeft dit textiel zijn mooie vintage uitstraling. En, op een wit canvas (muur en vloeren) knalt deze tint er pas echt uit! (foto: bron onbekend. Weet jij wel van wie deze foto is? Stuur me een mail via info@selinesteba.com)

selinesteba.com - Oude Meesters, nieuwe inspiratie seline steba.jpg

Gebruik natuurlijke materialen als hout voor een landelijke uitstraling. De planken van dit tafelblad zijn ruw en robuust, een goed contrast met het witte aardewerk met fijne tekeningen. En let ook op de koperen kandelaars, mooi voor de jeansblauwe muur. Tip: kies voor kaarsen in dezelfde tint als de wand voor een rustig en tikkeltje klassiek effect. (foto: madaboutthehouse.com)

selinesteba.com - Oude meesters, nieuwe inspiratie2 Seline Steba.jpg

Dit donkere stilleven zou ik best in mijn huis willen en dat kan! Ixxi (die van de vierkante kaartjes en koppelkruisjes) heeft een uitgebreide beeldenbank, waar je ook uit de kunstcollecties van een heleboel nationale en internationale musea kunt kiezen.  
Foto: Jacob van Walscapelle (Dordrecht 1644-1727 Amsterdam), Floral Still Life, ca.1670-1727 (Rijksmuseum Amsterdam). 

selinesteba.com - Oude meesters, nieuwe inspiratie, seline steba.jpg

Je eigen Van Gogh aan de muur, ja echt! Met het behang van BN Wallcoverings. Van de tuin van Daubigny, de bekende zonnebloemen of een canvas effect als dit. Want ook lichte tinten kunnen heel schilderachtig zijn... (foto: BN Wallcoverings).  

selinesteba.com - Oude meesters, nieuwe inspiratie10 Seline Steba.jpg

En wil je wat minder rigoureus aan de slag, dan is een plywood krukje van Piet Hein Eek mét Oude Meester naar keuze natuurlijk ook een leuk idee. Deze ontvang je als plat pakketje en zet je thuis zelf in elkaar. Easy does it en je hebt een echte blikvanger in huis. Onder andere verkrijgbaar via NLXL

Extra tip: aan de slag met Rijksstudio 

Een schilderij op een kussen, behang, kaart of zelfs een zitzak: via Rijksstudio (van het Rijksmuseum) kun je een print voor aan de muur bestellen, schilderijen uit de collectie opslaan in een Pinterest-achtige omgeving en zelfs telefoonhoesjes laten bedrukken met details uit je favoriete schilderijen. Kom je meteen ook een heleboel te weten over de kunstgeschiedenis, dubbel fijn! Bekijk het filmpje hieronder alvast en ga vandaag nog aan de slag. 


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.