De ideale eetkamerstoel: 4 tips om rekening mee te houden

Bij het aanschaffen van nieuwe meubels of accessoires moet bij mij altijd het complete interieur op de schop. Want, net een andere kleur, iets groter dan verwacht, een goede match bij dat ene item wat op zolder staat (dus dat moet naar beneden) oftewel, voor ik het weet ben ik een halve dag verder ... Precies zo gaat het ook met stoelen. Ik heb er een zwak voor, ze staan door het hele huis en als er een nieuwe komt is er paniek, want dan volgt er een strenge selectie. Herkenbaar? Met deze tips maak jij straks ook een weloverwogen stoel-keuze (in samenwerking met Flinders). 

selinesteba.com - Seline Steba Flinders Hay.JPG

1. Kleur

Al een tijdje loop ik rond met het idee een zwarte stoel aan mijn houten eettafel te schuiven. Maar zwart, dat is best, tja zwart. En hoewel ik best wat donkere details in huis heb vond ik zo'n statement meubel toch best spannend. Toch ging ik deze keer niet voor veilig (pastel kleuren en licht hout), maar besloot ik het wat rigoureuzer aan te pakken. De HAY About a Chair (AAC22) stoel die ik uitzocht bij Flinders is all black: van het onderstel tot de kuip. Een mooie match bij mijn houten tafel. Ik was even 'bang' dat het te opvallend zou zijn in mijn verder lichte interieur, maar wat komt 'ie mooi uit tussen al die strakke witte muren. 

selinesteba.com - Seline Steba Flinders Hay.JPG

2. Omgeving

Het in huis halen van een zwarte stoel betekent niet automatisch dat alles eromheen ook in die kleur moet. Integendeel, juist de combi met wit en hout is een fijne. Hout zorgt in dit geval voor een warme sfeer, wit maakt het geheel wat grafischer. En geef toe, in een lichte basis komt zo'n design pareltje nog net even wat beter uit de verf. Laat her en der zwart terugkomen in de accessoires, maar overdrijf het niet. Bij mij zit het in het waxinelichtje op tafel en de slanke zwarte lijst en kandelaar op de achtergrond. Beperk dit niet alleen tot een meter om de stoel heen, maar laat in de hele woonkamer wat subtiele toefjes zwart terugkomen voor een samenhangend geheel. 

selinesteba.com - Seline Steba Flinders Hay.JPG

3. Vorm

Door mijn stoelen-fetisj staan er overal in (en om) huis stoelen. Ik wissel graag af en dat blijft niet beperkt tot de woonkamer. Regelmatig gaat er weer een stoeltje naar de kamers van de kinderen, eindigt er eentje als nachttafeltje naast mijn bed of haal ik een 'vergeten exemplaar' van zolder. Zelf vind ik het leuk compleet verschillende zitplekken om tafel te hebben. Uiteenlopende vormen, kleuren en zelfs stijlen. Ik houd niet zo van setjes, het moet vooral niet te gelikt. Om een ronde tafel is minder plek voor stoelen, maar met kleine krukjes schuif je er gemakkelijk een extra zitplek tussen. Bovendien, juist dat industriële tintje van de kruk vind ik heel goed passen bij minimalistisch Deens design. De schapenvacht zorgt hier voor de finishing 'zachte' touch

selinesteba.com - Seline Steba Flinders Hay.JPG

4. Functionaliteit 

Hoewel de looks voor mij meestal op nummer 1 staan, ik heb al heel wat leuke-maar-ze-zitten-voor-geen-meter-stoelen versleten, is functionaliteit natuurlijk ook belangrijk. Vooral bij zo'n designstuk. Ik zal eerlijk toegeven, deze stoelen zijn niet goedkoop, best prettig dus als ze handig in gebruik zijn. Voordeel van de HAY AAC22: de kunststof kuip is gemakkelijk schoon te houden en plak je meteen viltjes onder de poten dan glijdt ie als een veertje over de vloer. De kuip voelt stevig aan en, dit vind ik zelf heel belangrijk, je glijdt niet naar voren. Voor iedereen die (net als ik) snel een harde kont krijgt van het zitten: met een kussentje onder je billen of in je rug kun je op deze stoel met gemak lange avonden natafelen, of een dag comfortabel werken. Het ontwerp is compact en de stoel schuift met gemak onder de tafel. Geen gedoe met stoel- en tafelpoten die elkaar in de weg zitten, ruimte zat! Hoewel 'ie bij een rechte tafel vast ook mooi tot zijn recht komt vind ik het fijn dat de ronde kuip de vorm van de tafel lijkt te volgen. Extra pluspuntje wat mij betreft. 

selinesteba.com - Seline Steba Flinders Hay.JPG

Voor mij is de About a Chair een blijvertje, hoogstens zal ik 'm van plek om de tafel wisselen (tja, je moet wat te doen houden). 
De stoel is er dus met zwart of houtkleurig onderstel. Voor de kuip kun je ook kiezen uit een heleboel tinten, zoals okergeel (ook heel gaaf), grijs of Dusty Blue :-), altijd een kleur die bij jou en je interieur past dus.

Welke stoelen staan er bij jou om de eettafel? En ben je ook zo van het veranderen?


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.