6 redenen om voor een lichte bank te kiezen (ook als je kinderen hebt!)

Veel mensen vinden het mooi, een lichte bank van textiel, maar niet iedereen durft het aan. 'Te besmettelijk' is één van de meest gehoorde redenen om het niet te doen. Zonde, want een lichte bank kan een ruimte groter en lichter doen aanvoelen en het past in iedere woonstijl. In dit artikel geef ik je 6 redenen om ook voor een lichte bank te kiezen en laat ik zien hoe ik mijn eigen lichte bank combineer, style én onderhoud. (in samenwerking met Wehkamp) 

1. Licht maakt ruimtelijk

De bank is het middelpunt van de woonkamer, heeft meestal een flinke afmeting en is vaak het eerste meubelstuk wat je ziet bij binnenkomst. Daar wil je dus een weloverwogen keuze in maken. Zelf ben ik van de lichte kleuren, we zijn hier ooit begonnen met een antraciet kleurige bank, maar daar kon ik maar niet aan wennen. Ik was stiekem al fan van de whkmp's own Torino en toen deze met lichtgrijze bekleding en blankhouten pootjes werd toegevoegd aan de collectie, wist ik niet hoe snel ik 'm moest toevoegen aan mijn winkelmandje. Deze bank is echt onderdeel van de woonkamer. Hij valt op, maar kent ook z'n plek en trekt niet continu de aandacht. Het daglicht wordt gereflecteerd op de bank en niet geabsorbeerd (zoals bij de donkere variant gebeurde). Hierdoor is het een stuk lichter en ruimer in huis. 

selinesteba.com - Wehkamp lichte bank04.jpeg

2. Een lichte tint combineert met alle kleuren

En nu denk je misschien: een donkere bank combineert ook met alles. Misschien wel, maar ik heb beide varianten in huis gehad en kan zeggen dat ik de kleuren van de kussens op de lichte bank een stuk mooier vind overkomen. De lichtgrijze stof van mijn bank is bovendien gemêleerd, waardoor 'ie een zachte natuurlijke uitstraling heeft en dat gaat dan weer heel goed samen met mijn eikenhouten vloer en de nudekleurige gordijnen.

selinesteba.com - Wehkamp lichte bank05.jpeg

3. Een lichte bank is goed te onderhouden

Een belangrijk punt, want het grootste misverstand over een lichte bank is misschien wel dat 'ie besmettelijk is. Natuurlijk, op een lichte bank zie je een vlek misschien sneller, maar door de bank goed te onderhouden kun je veel vlekkenleed voorkomen én zelfs genezen. Om te beginnen zijn de hoezen van de rug- en zitkussens afneembaar, dit maakt schoonmaken al een stuk makkelijker. De bank is bekleed met polyester, een stofsoort die erom bekend staat weinig vocht en vuil op te nemen, niet snel slijt en kleurecht is. Wat wel aan te raden is: de bank impregneren met een goed textiel beschermingsmiddel. Hiermee trekken vlekken minder snel in de stof en is de kans dat je het eruit krijgt groter. Toch een vlek ontdekt? Zelf dep ik het droog met een hydrofiel doek, niet wrijven dat maakt het alleen maar erger. Ik behandel de bekleding met een simpel sopje van water met afwasmiddel, dit doe ik in een schone plantenspuit en daarmee spray ik de vlek én de bekleding eromheen in. Dit doe ik om te voorkomen dat je kringen gaat zien. Tot nu toe heb ik er alles nog mee uitgekregen. Ook als de bank een beetje smoezelig gaat zien maak ik 'm stofvrij met de stofzuiger en spray ik alles even lekker in met het sop. Even nadeppen en goed laten drogen aan de lucht en de bank ziet er weer als nieuw uit. 

selinesteba.com - Wehkamp lichte bank02.jpeg

4. Het model is tijdloos

Wat ik zo fijn vind aan deze bank: de pootjes. Niet alleen praktisch met stofzuigen, maar ook stylish verantwoord (met knipoog naar de sixties) en luchtig door de ruimte eronder. De lijnen zijn strak en de rugkussens laag, waardoor 'ie niet pompeus overkomt en dus ook prima voor het raam of middenin de woonkamer kan staan. Het is het beste uit twee werelden: een slank design met plek voor minstens 3 personen. De zitkussens zijn stevig, de rugkussens zorgen voor steun en zijn lekker zacht. Wel raad ik aan de rugkussens zo nu en dan om te wisselen en iedere dag even op te kloppen.

selinesteba.com - Wehkamp lichte bank03.jpeg

5. Het past bij alle woonstijlen 

Of je nu van modern of romantisch houdt of toch meer bent van basic of Scandinavisch: de Torino bank past bij alle woonstijlen. Bij de bank zitten al twee sierkussens, maar ik heb hier nog wat exemplaren aan toegevoegd. Zelf ben ik momenteel erg van de roestbruine en roze tinten, kleuren die heel goed samengaan met de lichtgrijze bekleding. Het vloerkleed is grofgebreid en vormt hierdoor een mooi contrast bij de strakke lijnen, maar mijn zwartwitte Beni Ouarain vloerkleed staat er net zo goed bij. 

selinesteba.com - Wehkamp lichte bank01.jpeg

6. Je kunt 'm uitproberen

Een bank online kopen is best spannend, ik vond dat zelf ook een lastige. De service van Wehkamp trok me hierbij over de streep, want je hebt namelijk 14 dagen de tijd om de Torino (of een andere bank) thuis uit te proberen. Dus ga er maar eens goed voor zitten, liggen en hangen om te ervaren of de bank bij jou past. Toch niet tevreden? Dan haalt Wehkamp de bank kosteloos op en krijg je gewoon je geld terug. 


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.