5x de meest gestelde vragen over onze slaapkamer
Een paar weken geleden gaven we de slaapkamer een update. We bouwden een bedhoofd, gingen van friswit naar mysterieus donkerblauw en ontdekten compleet nieuwe kleurencombinaties. Op Instagram werd er door jullie enthousiast gereageerd op de veranderingen, maar ik kreeg ook veel vragen. Daarom deze blog met hierin jullie meest gestelde vragen én natuurlijk mijn antwoorden hierop.
1. Welke verfkleur zit er op de wanden?
Deze vraag heb ik heel veel gekregen en dat is een begrijpelijke, want wat is 'ie mooi hè, deze mix tussen groen en blauw? Ik zag de kleur voorbij komen bij een Finse blogster (zij had 'm ook op de slaapkamer) en was op slag verliefd. Ik ben op onderzoek uitgegaan en kwam erachter dat het de kleur 5030 St. Pauls Blue van het Noorse merk Jotun was. In Scandinavië is Jotun het meest verkochte verfmerk en valt het onder de categorie hoge kwaliteit en oersterk. Er zijn verschillende soorten en afwerkingen, deze kleur komt uit het Jotun Lady assortiment en is ook in Nederland (online) te krijgen via Jotun-Specialist. Eigenaar Jur is een echte verfkenner, heeft goede tips en antwoord snel bij eventuele vragen. Ik belde om het kleurnummer te dubbelchecken en na te vragen welke verfsoort voor ons het beste zou zijn. Hij adviseerde ons de watergedragen matte muurverf Jotun Vegg og Tak 05 te gebruiken. Met onze gladgestukte muren was één laag voldoende, hij dekt prachtig! Het schilderen zelf ging ook makkelijk, de verf vloeit goed en spat of druipt niet, wel zo prettig bij een donkere tint.
2. Hoe hebben jullie het hoofdbord gemaakt?
Dit was typisch een gevalletje van: ik had iets in m'n hoofd en mijn man Kevin mocht het zware werk doen. Voor de maat zijn we uitgegaan van de breedte van het bed, ik wilde graag een plankje naast het bed, dus wij hebben het hoofdbord iets breder gemaakt. De diepte is heel persoonlijk, ik heb een mooi Zuiver lampje dat ik er graag bovenop wilde zetten, dus wij zijn gegaan voor een diepte van 20 cm, zodat de lamp er in ieder geval op zou passen.
We hebben gegronde MDF platen gebruikt met een dikte van 12 mm. Deze zijn goed stevig, wel zo fijn als je er tegenaan wilt zitten met een kussen. Omdat de platen 120 cm hoog zijn, hebben we deze maat aangehouden voor de hoogte. Kevin maakt een frame op de grond (zie foto) en heeft alle platen met blokjes restmateriaal aan elkaar gezet. Je kunt dit schroeven, maar een spijkerpistool gebruiken is nog beter, daar zie je achteraf het minste van. Omdat we ook stroom nodig hebben bij het bed is er aan weerskanten een stopcontact ingezet, een mooie donkere tint, zodat 'ie minder opvalt. Het hoofdbord is vrij zwaar, dus je zou het los tegen de wand kunnen zetten, maar wij hebben ervoor gekozen het bord extra te verankeren aan de muur.
Dan is het alleen nog een kwestie van afwerken. Smeer de schroefgaatjes en kieren dicht met MDF-vuller, let op dat je niet teveel gebruikt, dat ga je zien! Als het goed gedroogd is schuur je de plekjes licht op en kun je het hoofdbord schilderen. Ik gebruikte hier gewoon de muurverf voor (wel twee lagen), zodat het hoofdbord en de wand dezelfde look hebben. De MDF platen waren al gegrond, dus dat hecht prima.
3. Waar is het beddengoed van?
Het roestoranje linnen beddengoed kocht ik vorig jaar (?) bij H&M. Helaas is dit specifieke item er niet meer, maar de kleur zit nog wel in het assortiment in een katoenen kwaliteit. Het Nederlandse Yumeko heeft ook een hele mooie variant in het assortiment van gewassen linnen: de kleur noemen ze Almond Brown en het beddengoed is hartstikke duurzaam geproduceerd, wat 'm dubbel mooi maakt. Ik maak ons bed altijd gelaagd op, dat zorgt voor een extra luxe hotel effect. Een leuke truc: deel je vierseizoenen dekbed op en doe om allebei de delen een overtrek. Zo kun je gemakkelijk lagen maken, lekker afwisselen én hoef je je niet meer te ergeren aan een te vol gepropte dekbedhoes.
4. Hoe kom je aan de prints op het randje?
Toen ik het idee voor de slaapkamer bedacht wist ik dat ik als tegenhanger van het donkere blauw voornamelijk aardetinten wilde gebruiken. Klei-, bruin-, oranje- en terratinten steken mooi af bij deze kleur en zorgen voor een aangename, warme sfeer, die kleuren moesten dus terugkomen in de prints. De posters bestelde ik bij Desenio, net als de bijpassende eikenhouten lijsten. De print met figuren is rustig en organisch, de tekst Ikigai komt uit het Japans en draait om het hebben (of vinden) van je eigen doel, de reden dan je 's ochtends uit bed komt. Toepasselijker kan niet toch?
5. Hoe bepaal je de styling?
Ik had niet verwacht dat een blauwgroene kleur als deze zo gemakkelijk te combineren zou zijn. Zoals ik hier boven al vertelde gebruik ik vooral aardetinten en natuurlijke materialen om de sfeer wat warmer en sfeervoller te maken. Uitgezonderd van de lijsten met prints en twee kringloop vaasjes (waarvan ik er eentje in dezelfde kleur als de wand schilderde) heb ik weining nieuws gekocht voor deze metamorfose. Buiten deze aardetinten staan wit en zachtgrijs ook heel mooi bij de kleur, dit zorgt meer voor een Scandinavische, sobere look. Let er verder bij het stylen van zo'n hoofdbord op dat je de boel niet te vol zet. Ik heb het hoogste item (de grote lijst) in het midden gezet en deze als uitgangspunt gebruikt. Ik beeld me een driehoek in en bouw de styling er dan omheen. Verder houd ik erg van clusteren en werkt een verhoging (hier in de vorm van een stapeltje boeken) ook altijd goed voor een speels effect.
Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het hieronder weten in een reactie of benader me op Instagram.
Ik hoor graag wat je ervan vindt
Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.