In 5 stappen de juiste raambekleding

Persoonlijk denk ik dat het één van de lastigste dingen is om uit te zoeken voor je huis: raambekleding. Er is zoveel mogelijk dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Raambekleding bepaalt voor een groot deel de sfeer in huis en is onderdeel van een goede basis. Ik ruilde mijn witte vitrage in voor Inside Blinds jaloezieën én overgordijnen met een kleurtje. Spannend, maar het pakte prachtig uit. Met deze 5 punten hield ik bij het kiezen rekening (in samenwerking met Inside Blinds). 

selinesteba.com - Inside Blinds.JPG

1. Sfeer

Houd je van een knusse en donkere sfeer of wil je juist daglicht en zon je huis binnenlaten? Door hier van te voren goed over na te denken kun je al een heleboel keuzes wegstrepen. Zelf ben ik nogal van het veranderen. Met een tuin op het zuiden hebben we op zonnige dagen flink wat zonlicht in huis. Prettig, maar niet altijd. Ik merkte dat ik behoefte had om te spelen met licht, daarom is een basis van jaloezieën voor mij ideaal. Fijne bijkomstigheid: ze passen bij iedere woonstijl en zorgen voor de nodige privacy. Inleveren op een knus gevoel wilde ik niet, dus kies ik bij de jaloezieën ook voor overgordijnen. Behalve praktisch (ze hangen mooi voor de radiatoren aan weerszijden) vind ik het echte sfeermakers. 

selinesteba.com - Inside blinds 2.JPG

2. Kleur

Veel mensen neigen al snel naar veilig wit bij het kiezen van raambekleding. Ik was (en ben) er ook zo eentje. Maar door te kiezen voor kleur krijg je net een wat speelser en spannender geheel. Helemaal in combinatie met de spierwitte jaloezieën. Kiezen doe je aan de hand van stofstalen. Best lastig, want echt groot zijn die stukjes niet. Gelukkig had de vertegenwoordiger mijn favoriete grijze stof ook in wat grotere stalen mee. Hiermee kon ik meteen ook zien hoe de kleur combineerde met de rest van mijn meubels en zag ik dat er een toefje roze/violet door de stof heen zat. Heel mooi, maar ook spannend en compleet anders dan de witte vitrage die ik toen nog had hangen. Toch ben ik gegaan voor deze toch wel gewaagde tint, juist omdat strakke witte jaloezieën wel wat zachtheid kunnen gebruiken.

Tip: Wees niet bang om te combineren met tinten uit hetzelfde palet, door teveel op elkaar af te stemmen wordt het al snel een te bedacht setje bij elkaar. Ton-sur-ton tinten zorgen voor sfeer en een speels geheel. 

selinesteba.com - Inside blinds 6.JPG

Ik ging voor gordijnstof Wooly in kleurnummer 10

3. Materiaal

De tijd dat overgordijnen tuttig waren ligt gelukkig ver achter ons. Gordijnen blijven winnen aan populariteit en passen bij iedere woonstijl. De keuze is groot, zowel in kleur als materiaal. Bedenk van te voren wat je met de gordijnen wilt. Moeten ze verduisterend zijn, of juist lichtdoorlatend? In mijn situatie dienen ze vooral als sfeermakers bij de jaloezieën en kon ik er mooi de verwarmingen mee uit het zicht houden. Met de stof WOOLY heeft Inside Blinds het warme, wollen gevoel weten na te bootsen zonder dat de stof zwaar is, het licht valt er namelijk nog subtiel doorheen. Wat mij betreft de ideale combinatie. De gordijnen kunnen helemaal dicht, maar in de praktijk gebeurt dit nauwelijks, omdat de jaloezieën al helemaal afgesloten kunnen worden. De gelaagdheid die ontstaat door verschillende raambekleding met elkaar te combineren vind ik echt een verrijking. 

selinesteba.com - Inside blinds 3.JPG

4. Functionaliteit

Het voordeel van jaloezieën is dat je ze vrij simpel omhoog trekt, waardoor ze ook uit het zicht kunnen als je dat wilt. Wij hebben openslaande deuren naar de tuin toe, dus in de zomer vind ik het wel prettig dat de doorgang er blijft. Met het middelste deel omhoog blijven de zijramen wel bedekt en kan ik de zon toch nog uit huis houden. Wat betreft privacy vind ik deze oplossing ook ideaal. Door de lamellen naar boven de kantelen kijk je van buitenaf niet zomaar naar binnen, maar heb je wel daglicht in huis.

Weetje: Ik heb gekozen voor privacy jaloezieën, deze hebben geen ladderband maar hele dunne touwtjes. Dat staat niet alleen rustiger (en scheelt minder afstoffen) ze kunnen ook helemaal plat dicht, zodat er echt geen streepje licht meer doorheen gaat. 

selinesteba.com - Inside blinds 5.JPG

5. Ruimte 

Ik was heel even bang dat de combinatie jaloezieën en overgordijnen de woonkamer donkerder zouden doen lijken, maar niets is minder waar. Door voor witte jaloezieën te kiezen valt er voor mijn gevoel extra licht binnen. En omdat de gordijnen heel erg mooi matchen met mijn lichte bank en eikenhouten vloer vormt dit een zachter geheel.

Tip: omdat de jaloezieën in het kozijn hangen, kan dat afbreuk doen aan de ruimtelijkheid. Door overgordijnen helemaal vanaf het plafond te laten hangen lijkt de ruimte hoger. Komt nog eens bij dat die horizontale lamellen de pui weer breder doen lijken, dubbel mazzel dus!

Ook zin in nieuwe raambekleding?

Neem eens een kijkje op de website van Inside Blinds, hier vind je behalve heel veel mooie jaloezieën en gordijnen ook een grote collectie vouwgordijnen, rolgordijnen en gordijnpanelen. Wil je meer inspiratie opdoen? Inside Blinds is ook te vinden op Instagram, hier delen ze regelmatig foto's van hun producten bij (gewone) mensen thuis. Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen in jouw zoektocht naar nieuwe raambekleding en ben benieuwd naar jouw uiteindelijke keuze.


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.