Zo mix ik de Scandinavische en bohemien woonstijl

Het lijkt misschien gek: het strakke en minimalistische van de Scandinavische woonstijl gemixt met het ongepolijste en wereldse karakter van de bohemien sfeer. Toch vind ik het de perfecte match. Mijn 'nieuwe' woonkamer kreeg een makeover in deze stijl en met mijn handige stappenplan kun jij dat zelf ook (in samenwerking met fonQ). 

Stap 1: De basis

selinesteba.com - Scandiboho3.JPG

Zoek je op bohemien interieur dan is de kans groot dat je fleurige stoffen en kleuren tegenkomt. Geeft niks, want heb je net als ik een rustige basis dan kun je het zo bont maken als je zelf wilt. Ik speel hier nog op safe, maar kan me voorstellen dat ik in de winter mijn smaragdgroene en okergele kussen van zolder haal en deze op de bank leg (en dat is al best bont voor mijn doen) ;-)

Stap 2: Grafische elementen

selinesteba.com - Scandiboho9.JPG

selinesteba.com - Scandiboho8.JPG

En dit is precies de reden waarom deze stijlen zo goed samengaan: de grafische (en strakke) elementen die je veel terugziet in Scandinavische interieurs komen ook terug in de boho vloerkleden, kussens en accessoires. Een match made in heaven dus, want op deze manier komt die grafische en strakke kandelaar prachtig tot z'n recht bij je Berber vloerkleed (mét streep) of Ibiza-look kussen. 

Stap 3: Vintage & souvenirs

selinesteba.com - Scandiboho4.JPG

Misschien lijkt alles lukraak bij elkaar gezet in een boho interieur, maar hier zit wel degelijk een idee achter. De kracht zit 'm in de vintage vondsten en de opvallende accessoires: ze zijn oud, hebben een verhaal of zijn meegenomen uit een ver land. Liever één opvallend item wat de show steelt dan 10 kleine prulletjes die niemand ziet. Trouwens, dat 'verhaal' hoeft niet eens echt te zijn, deze HKLiving spiegel bijvoorbeeld: lijkt zo van Ibiza te komen, maar niets is minder waar. Hartstikke nieuw, maar wél met die oude en wereldse sfeer. Een blikvanger in de woonkamer zo achter de bank, bovendien, door de spiegel naar de ramen te richten weerkaatst 'ie een heleboel extra licht naar binnen, mooi meegenomen toch? 

Stap 4: Rotan

selinesteba.com - Scandiboho1.JPG

Als er iets vintage is dan is het wel rotan of bamboe. De krukjes, spiegels en tafeltjes van dit materiaal waren niet aan te slepen in de jaren '60. De kans dat je nog een origineel rotan accessoire of meubelstuk vindt wordt steeds kleiner, maar gelukkig spelen de grote woonmerken daar handig op in. HKLiving heeft een hele fijne collectie accessoires en meubels met een handgemaakt en natuurlijk karakter en gebruikt veel bamboe en rotan. Geen item is identiek, en dat is precies de bedoeling, want het maakt een interieur uniek en geeft een speelse draai aan de  Scandinavische look. 

Stap 5: Planten

selinesteba.com - Scandiboho7.JPG

Mis je nog iets aan de styling in huis? Grote kans dat het een plant is. Vers groen past in iedere woonstijl, geeft direct sfeer en dan zijn ze ook nog eens hartstikke gezond. In de Scandi boho sfeer doen ze het goed in combinatie met hout, bamboe en lichtgrijze kleuren. Voor het wereldse gevoel: kies voor een dwergpalm, bananenplant of grote cactus.  

Stap 6: Natuurlijke materialen

selinesteba.com - Scandiboho6.JPG

selinesteba.com - Scandiboho5.JPG

Haal de natuur in huis en het liefst zo ongepolijst mogelijk. Kies voor onbehandeld hout, grof linnen en pure schaapswol bijvoorbeeld. Bij voorkeur in lichte kleuren, dat houdt de basis in stand. De Scandinavische sfeer kan door de strakke vormen en grafische elementen nog wel eens kil en afstandelijk overkomen, met grote schapenvachten, linnen gordijnen en handgemaakte houten objecten zorgt een vleugje boho voor instant sfeer. 

Welke van de twee woonstijlen spreekt jou het meeste aan? Of ga je ook voor de mix?


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.