Dit is waarom doorzichtige meubels in ieder interieur werken

Na 9 jaar kan ik zeggen dat de status 'zeer tevreden met mijn interieur' wel is bereikt. Toch vind ik het fijn soms een nieuw item toe te voegen aan mijn huis. Met transparante meubels gaat dit heel gemakkelijk, ongeacht je smaak of woonstijl. En dan heeft zo'n doorzichtig meubel nog veel meer voordelen, kijk maar! (in samenwerking met fonQ) 

1. Het maakt je interieur lichter

selinesteba.com - Kartell02.jpeg

Valt er daglicht binnen, dan kan dit worden geblokkeerd door donkere of houten meubels. Een transparant object laat het licht door, waardoor een ruimte lichter en meteen ook ruimer lijkt. Het Jolly bijzettafeltje van Kartell lijkt van kristalhelder glas, maar is eigenlijk gemaakt van stevig kunststof en daardoor super licht. Heb je een kleine woonkamer, dan is een transparante salontafel, eettafel of bijzettafel een slim idee. Omdat je er dwars doorheen kijkt en het vloeroppervlak blijft zien, lijkt de kamer als vanzelf groter. Maar ook als je wel veel vierkante meters tot je beschikking hebt leidt een doorzichtig meubel niet af en zorgt het ervoor dat zichlijnen (bijvoorbeeld naar buiten toe) bewaard blijven. Ik was zelf al een tijdje op zoek naar een tafeltje voor in dit hoekje, maar zoals je ziet staat er al een tv-kast en een subwoofer. Het mooie van dit bijzettafeltje is dat 'ie niet direct opvalt, maar toch bescheiden aanwezig is, zonder dat het te vol oogt.

2. Het past bij alle stijlen

selinesteba.com - Kartell01.jpeg

Misschien denk je bij transparante meubels direct aan een modern en strak interieur. Dat kan, maar transparantie is eigenlijk in iedere woonstijl toe te passen. Het is niet voor niks dat (gedeeltelijk) glazen meubels al jarenlang een constante factor zijn in veel interieurs. Dus of je nu houdt van een Scandinavisch, landelijk, basic of industrieel interieur, transparantie kan altijd. Bovendien, door een doorzichtig meubel op je favoriete  vloerkleed te zetten zie je ook veel meer van de print, dubbel slim dus. Probeer wel voor voldoende contrast te zorgen, anders wordt het snel te vlak. Dit kun je doen door witte of zwarte details toe te voegen of te kiezen voor warme tonen als hout en rijke materialen. Zelf ben ik weg van roestige tinten, helemaal nu de winter er weer aankomt. De papieren kerstster op de achtergrond kreeg ik ook van fonQ en geeft het 'kille' kunststof een warme look en zorgt voor een subtiele kerstsfeer.

3. Het zorgt voor een luxe gevoel

selinesteba.com - Kartell04.jpeg

Tja, wat kan ik er meer over zeggen? Dit ontwerp van Paolo Rizzatto heeft de looks, de perfecte hoogte- en dieptematen (40x40 cm) en geeft dit vergeten hoekje een mooi design tintje. Ik heb nog even getwijfeld aan de uitvoering, het Jolly tafeltje is er namelijk ook in transparant blauw, roze, grijs, wit of zwart. Maar met het oog op 'de rust willen bewaren' en de legio aan combinatiemogelijkheden van deze uitvoering, ging ik toch voor de kristallen versie. Veel styling heeft dit tafeltje niet nodig, een stapeltje (witte) magazines, een kandelaar en theelichthouder is voldoende. 

4. Het is gemakelijk schoon te houden 

selinesteba.com - Kartell03.jpeg

Ook niet onbelangrijk toch? Anders dan met zwart of wit zie je vrij weinig op zo'n helder oppervlak. Hoewel polycarbonaat niet geheel krasvrij is (onderzetters zijn dus aan te raden) kun je het oppervlak gemakkelijk stofvrij maken met een microvezeldoek en het tafeltje gewoon afnemen met een sopje van water en afwasmiddel. Hij is vederlicht, dus tijdens het stofzuigen til je 'm gemakkelijk even op. Lang leve 'plastic fantastic'. 

Over Kartell

Het Italiaanse Kartell timmert al zo'n vijftig jaar aan de weg en is inmiddels wereldwijd een begrip. Dit merk heeft de grootste collectie transparante meubels, maar dat is lang niet het enige waar ze goed in zijn. Kartell werkt samen met bekende ontwerpers als Philippe Starck en Ron Arad en heeft iconische ontwerpen als Louis Ghost, Bubble Club en Componibili op hun naam staan.

NB. Voor dit artikel ging ik een samenwerking aan met fonQ. Het Jolly bijzettafeltje van Kartell was onderdeel van deze samenwerking. De producten die ik review zijn van te voren door mij persoonlijk uitgezocht en geselecteerd en passen bij mij en mijn stijl. Mijn mening hierover is daarom altijd echt en 100% eerlijk.


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.