Super Fresco Easy | Nooit meer bang om te behangen

Een nieuwe look voor de keuken, muren verven, de trap renoveren, kortom: klussen in huis, ik draai er mijn hand niet voor om. Gewoon proberen toch? En lukt het niet, dan beginnen we opnieuw. Gek genoeg geldt dat bij mij niet voor behangen. Met lijm, behangtafel en verspringend patroon aan de slag? Brrrr, mij niet gezien. Ik beken: tot afgelopen weekend vond ik behangen ENG. Toch ben ik voor de bijl gegaan, en hoe! Behangen is leuk en helemaal niet moeilijk, echt niet! Ik zocht een mooi printje uit bij Graham & Brown, uit het Super Fresco Easy assortiment. De behangtafel kun je in de schuur laten staan (ik had 'm niet eens), de lijm smeer je rechtstreeks op de muur en binnen een uurtje kun je weer verder met waar je daarvoor mee bezig was. En ja, dat is inclusief netjes afgewerkte randen en stopcontacten. Dus voor iedereen die nog twijfelt, deze voormalige behangloser heeft maar één advies: gewoon doen! 

selinesteba.com - Super fresco easy Graham and brown.JPG

Tja, en zo begon ik. Met een angstaanjagend kale muur. Mijn man was zo 'lief' geweest de leuning en het traphekje er alvast af te halen. Scheelde mij weer werk. Ik was al dagen aan het uitstellen. Wat? Weken inmiddels. En nu kon ik zomaar beginnen ... ja en dat doe je dan maar. 

selinesteba.com - Super fresco easy Graham and brown.JPG

Er is weinig voorbereiding nodig. Ik hoefde alleen de behanglijm (speciaal voor op de wand) aan te lengen met water en 20 minuutjes te wachten. Je kunt de lijm met een kwast op de muur smeren, ik deed het met een roller, wel zo makkeliijk. 

selinesteba.com - Super fresco easy Graham and brown.JPG

Als voorbereiding keek ik dit filmpje over het ophangen van behang zonder behangtafel. Zo van de rol, dat is het advies. Bovenaan beginnen en de rol naar beneden laten 'vallen'. Een klein beetje sceptisch was ik wel, want zó makkelijk kon het toch niet zijn? Nou, wel dus! Start bovenaan een stukje over de rand (dit moet je straks nog wegsnijden namelijk) en laat de rol naar beneden zakken. Ik zeg eerlijk, op dit heikele punt hielp mijn man nog met de rol, zodat ik het papier netjes kon aandrukken (zie ook mijn geconcentreerde klus-blik).

selinesteba.com - Super fresco easy Graham and brown.JPG

Maar halverwege: help, stopcontacten! 'Gewoon' overheen behangen en rondom wegsnijden met een -let op dit is heel belangrijk- SCHERP mes! Straks komt het klepje er weer overheen, dus supernetjes hoeft het niet. Dit geldt ook voor eventuele schroefgaatjes, wij wilden de leuning er na het behangen wel weer op, dus de gaatjes prikte ik meteen door met een schroevendraaier (anders vind je ze niet meer terug). Aan de onderkant het behang van de rol knippen, het behang goed in de hoek duwen en dan is het tijd voor de afwerking. Randjes wegsnijden, ook weer met het scherpe mes én langs een grote liniaal of iets anders rechts en eventuele bubbels naar de zijkant wegsmeren met een speciale behangspatel. 

selinesteba.com - Super fresco easy Graham and brown.JPG

En hup, tijd voor baan 2! En dit behoeft wat extra uitleg, want er is sprake van een patroon. Geen paniek, het is makkelijker dan je denkt... houd een nieuwe strook naast het behang wat al op de muur zit, zorg dat het patroon matcht, teken af en knip het overgebleven papier aan de bovenkant af. Dit patroon verspringt niet zo erg, dus weinig verspilling. De muur krijgt weer een laag lijm (iets breder dan de strook behang) en nu is het alleen nog een kwestie van het patroon er strak (!) tegenaan plakken. Maar weet je wat zo fijn is: zit het behang eenmaal op de muur, dan kun je het nog een beetje verschuiven. Ideaal voor als het patroon niet meteen naadloos aansluit. 

selinesteba.com - Super fresco easy Graham and brown.JPG

En daar was baan 2. Mét perfect aangesloten patroon. Goh, dat ziet er nog niet zo gek uit, ik ga dit nog leuk vinden! Ook het laatste, kleine stukje is een makkie. Meten is weten, dus zorg dat je de maat van dat laatste stukje weet. Bepaal ook hier eerst weer de juiste plek voor het patroon, knip (iets ruimer) af en maak de strook op de juiste breedte (dat is wat je net gemeten hebt) + een paar centimeter extra. Supernetjes knippen hoeft niet, het stukje wat straks de hoek om gaat snijd je toch af. 

selinesteba.com - Super fresco easy Graham and brown.JPG

Tadaaaa! Best goed voor een eerste keer!toch? En zo makkelijk als ik het hierboven beschreven heb, zo easy was het ook echt! Ik heb dezelfde dag nóg een wandje gedaan! En wat zo fijn is: je hebt er geen troep van. Alleen een bak lijm en een roller, die je allebei gemakkelijk uitspoelt. Dat betekent met weinig moeite een groot resultaat! Want zeg nou zelf: het is toch een flinke verbetering. Van saai wit (met beschadigingen) ging deze muur naar een hip Scandinavisch bomendessin. En het leuke is dat de print de muur nog hoger laat lijken. Alleen de deuren en de zoldertrap, die kunnen nu wel een lik witte verf gebruiken ... maar dat wordt een volgend klusproject! 

selinesteba.com - Super fresco easy Graham and brown.JPG

selinesteba.com - Super fresco easy Graham and brown.JPG

Ik koos voor de print 'Nottingham' in de kleur white/grey. Maar via de website van de Engelse behangfabrikant Graham & Brown kun je kiezen uit nog veel meer mooie prints. Goed om te weten: ze versturen de rollen behang gewoon naar Nederland! 

vtwonen&design beurs
Trouwens, Graham & Brown staat ook op de vtwonen&design beurs, je vindt ze in hal 11, stand 038. Ik ben zelf ook op de beurs aanwezig, als blogger in de centrale hal én natuurlijk in het Ariadne at Home huis. Zie ik je daar?! 


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.