In 4 stappen een nieuw toilet zonder budget

Je kent het vast: je koopt een huis waarvan de badkamer en het toilet niet helemaal je smaak zijn, maar wat eigenlijk nog goed genoeg is om te vervangen. Kunnen we nog best even zo laten toch? Ja hoor ... dat 'even' is bij mij inmiddels zes jaar geworden. Een nieuwe badkamer zit er nog even niet in, net als een nieuw toilet trouwens. Maar het opknappen van het kleinste kamertje is best goed te doen. Dus dat deed ik, in 4 simpele stappen en met weinig budget kan ik weer wat jaartjes vooruit. 

Ok, om te weten hoe goed het eindresultaat gelukt is (al zeg ik het zelf) moet je wel mijn beginpunt zien. Dus daar komt 'ie, zo zag mijn toilet er voor de make-over uit:

selinesteba.com - nieuw toilet.JPG
 

1. Echt goede tegelverf

Overal werd het me afgeraden: het verven van de muurtegels. Maar, eigenwijs als ik ben, ging ik toch op zoek naar een goed alternatief om die lelijke zalmroze kleur eronder te krijgen. De tegel is toch de basis van het toilet en als ik de kleur ervan niet kon aanpassen zou mijn hele plannetje in duigen vallen. Bij Praxis stuitte ik op tegel renovatieverf van v33 en dat mensen, raad ik iedereen aan! Het mooie van dit product: je hebt geen primer nodig en kan het direct op de tegel aanbrengen. Wel even goed ontvetten, ook de voegen, maar eenmaal schoon kun je aan de slag. Er zit een apart spulletje bij wat je eerst aan de verf toe moet voegen. Even goed roeren en rollen maar! Ik bracht de verf aan met een kleine lakroller, tegel voor tegel, dat is goed te doen, want de substantie is dun en fijn om mee te werken. Omdat de verf op waterbasis is, kon ik al vrij snel een tweede laag aanbrengen. Die tweede laag was in mijn geval al genoeg. En hoewel ik eerst heel even dacht: waar ben ik aan begonnen, zag ik de verf snel daarna egaal opdrogen. Na 72 uur is de verf helemaal droog en is er een soort beschermend laagje overheen gekomen. De verf is gewoon af te nemen, schilfert niet en is bestand tegen water. Eindelijk die lelijke tegels weg, de basis is gelegd! 

selinesteba.com - nieuw toilet.JPG

selinesteba.com - nieuw toilet.JPG

2. Een nieuw vloertje

Nu de muurtegels wit zijn steekt die zalmroze tegelvloer er nóg ouderwetser bij af. Daarbij, de voegen hadden inmiddels ook hun beste tijd gehad. Zelf met dweilen en dat super-spul van HG kreeg ik ze niet meer schoon. Een nieuw vloertje kwam per toeval op mijn pad, via een vriendin die een pvc vloer bestelde bij Leen Bakker, ook voor haar toilet. Je moet weten: we wonen in hetzelfde soort huis, de toiletten zijn qua oppervlak een exacte kopie. Ze had een stukje zeil over die zo in mijn toilet kon. Ik nam 'm over, sneed 'm op maat en hoppa: de nieuwe vloer was een feit. Achteraf heb ik 'm nog even extra vastgezet met van dat dubbelzijdige tapijttape, aangezien het wel prettig is als de vloer blijft liggen tijdens het stofzuigen.

selinesteba.com - nieuw toilet.JPG

selinesteba.com - nieuw toilet.JPG

3. Hout op de achterwand 

Volg je mij via Instagram? dan weet je: ik heb een zwak voor licht hout. Overal in huis komt het terug, dus dat het in dit kleinste kamertje ook een hoofdrol moest spelen wist ik al snel. De achterwand van het toilet verfde ik niet mee, maar ik liet wel een underlayment plank op maat zagen. Ook voor het liggende deel leek het me leuk een plank te gebruiken, dus ook daarvoor haalde ik hout. Het oorspronkelijke idee was de plank gewoon neer te zetten, dan zou 'ie wel blijven staan dacht ik. Nou nee dus, dat ding kwam gewoon naar voren en een zware houten plank op je hoofd als je net lekker op het toilet zit leek me niet fijn. Gelukkig heeft mijn toilet een verlaagd plafonnetje, hierin gingen twee schroeven die de plank veilig op hun plek houden. Het kleine deel ligt wel los, maar door de spullen erop zit daar weinig beweging in. 

selinesteba.com - nieuw toilet.JPG

selinesteba.com - nieuw toilet.JPG

selinesteba.com - nieuw toilet.JPG

4. Aankleden maar! 

En dan bedoel ik niet je broek naar boven trekken, maar aankleden in de vorm van accessoires toevoegen: het allerleukste om te doen. Ik ging voor een natuurlijk geheel met een botanisch tintje en details in zwart. De houten achterwand is ideaal, schroefje of spijkertje erin en je kunt ophangen wat je wilt. Ik gebruikte van die papier klemmen (met gaatjes), zodat ik gemakkelijk af kan wisselen met prints. Verder een glazen kistje wat ik ooit bij Sissy Boy kocht, een stapeltje tijdschriften (altijd goed op het toilet) en een klein spiegeltje aan een lint. Op de tegelwand hangt niets behalve een zwarte Hexagon spiegel (kringloop gelukje) en de leren handdoek lus met drukknoop van Puc (waarvan ik er nog eentje had liggen). In het mandje van Uashmama zitten de rollen toiletpapier en het draadmetalen mandje wat er al stond is de ideale opberger voor handdoekjes en zeep. 

Low-budget

Al met al heeft deze kleine make-over me zo'n 70 euro gekost, het meeste daarvan heb ik gebruikt voor verf, verfbenodigdheden en hout. Maar hey, dan heb je de basis al! De accessoires waren al in mijn bezit en krijgen hier in het kleinste kamertje een mooi tweede leven. 

Misschien heb je ook wel een toilet wat eigenlijk prima is, maar toch wat hipper kan. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren met deze blog. Want met weinig inspanning én budget kun je best leuke resultaten boeken.


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.