DIY | Ikea kast in een nieuw jasje

We hadden 'm al een tijdje staan: het Ikea tv-meubel, eigenlijk een boekenkast maar op z'n kant ook prima te gebruiken. Nu ben ik best veranderlijk, dus na een paar jaar vond ik het wel tijd voor een nieuw dressoir. Tja, en dat was niet zo'n gemakkelijke opgave, want niet mooi, te weinig opbergruimte of gewoon onbetaalbaar! En eigenlijk was de maat, vorm en ruimte in deze kast toch prima? Dan maar aan de klus!

selinesteba.com - img-8231

Het begon met de houten boxen. Het leek me leuk de grijze Hema manden te vervangen voor losse houten kisten. Zo konden de kinderen de bakken er ook gemakkelijk uithalen. Ik tekende een ontwerp en keek mijn man Kevin lief aan: zou hij het in elkaar kunnen timmeren? Geen probleem! Met de afmetingen (door mij opgemeten) gingen we naar de bouwmarkt. Een plaat berkenhout werd er vakkundig in de juiste maten gezaagd. Scheelde weer een hoop werk thuis ... 

selinesteba.com - img-8285

Thuis was het alleen nog een kwestie van de delen aan elkaar maken (met houtlijm en goudkleurige spijkers), de witmetalen grepen erop monteren en in de vakken zetten... tenminste, zo had ik het in gedachten. Helaas was ik met diezelfde gedachten ergens in de wolken geweest tijdens het opmeten, de planken waren veel te hoog! Gelukkig had Kevin vrij snel door dat er iets niet klopte (hij heeft ervaring met mijn opmeet-capaciteiten) en kon hij snel ingrijpen. Alsnog de workmate naar buiten dus ... en na (toch nog) een paar uur zagen, timmeren en schuren waren ze klaar! Perfect passend en met vilt aan de onderkant ook nog beschermd tegen krassen.

Kevin had de smaak van het klussen te pakken en we besloten een paar weken later nog wat hout te halen. Een plank voor bovenop de kast en een stuk om ook de laatste opening van een klep te voorzien. De plank lag er los bovenop, inmiddels hebben we 'm wel op vier hoeken vastgezet, omdat het hout wat begon te werken. De klep maakten we vast met een pianoscharnier aan de onderkant en magneten aan de bovenkant. Als we de apparatuur in de kast willen gebruiken staat de klep helemaal open. En omdat de achterkant van de kast nog helemaal open is wordt het er ook niet te warm. 

selinesteba.com - img-8283

selinesteba.com - img-8284

Zo zie je maar: met zo'n Ikea kast kun je nog best veel kanten op. Het frame is nog te zien, de opbergruimte en maten zijn hetzelfde, alleen het uiterlijk is helemaal nieuw. Persoonlijk en in de stijl die bij onze inrichting past. Op deze kast raak ik voorlopig niet uitgekeken ... daar hebben we nog jaren plezier van ;-)

De Ikea (boeken)kast die wij gebruikten is niet meer verkrijgbaar in de collectie van Ikea. Een goed alternatief is de KALLAX open boekenkast op z'n kant te leggen. Check wel even goed het maximale gewicht! 

Nog een tip: schroef stoere wielen onder de kast. Voor een industriële look én handig tijdens het stofzuigen. 


Rensina Steursma heeft een reactie geplaatst op 15-01-2016

Echt een gave DIY! Kende al vele hacks met de ikea tv meubels, maar deze heb ik nog niet eerder gezien.
Leuk ga het idee meteen even opslaan :)
Groetjes, Rensina
Mydailyteacup.wordpress.com

Seline heeft gereageerd op het bericht van Rensina Steursma

Hoi Rensina,

Wat leuk om te horen! Het is ook nog steeds één van mijn favoriete meubelstukken in huis ;-)

Liefs, Seline


Marrit de Lang heeft een reactie geplaatst op 17-12-2014

Erg mooi gedaan! Ik houd zo van Ikea, en helemaal als je er een eigen twist aan geeft!

Liefs, Marrit
www.donebymyself.nl

Seline heeft gereageerd op het bericht van Marrit de Lang

Dank je wel Marrit! Ikea is hier ook favoriet, maar inderdaad nog leuker met een persoonlijk tintnje ;-)

Liefs, Seline


Manfung heeft een reactie geplaatst op 11-12-2014

Leuk gedaan Seline!

Seline heeft gereageerd op het bericht van Manfung

Dank je wel Manfung ;-)

Liefs, Seline


Mappie heeft een reactie geplaatst op 03-12-2014

super leuk gedaan wat een teamwork top en mooi gestyled!
Grt Mappie

Seline heeft gereageerd op het bericht van Mappie

Dank je wel lieve Mappie! We zijn nog iedere dag blij met het eindresultaat ;-)

Liefs, Seline


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.