Mijn 9 tips voor een camera-ready interieur

Ik krijg nogal eens de vraag hoe ik het toch doe: een huis wat altijd aan kant is, voorzien van beeldige hoekjes met leuke spullen, mooi licht, zonder een rommeltje, kleurige kindertekening of speelgoedpop in beeld. Het grappige is, deze vraag volgt altijd naar aanleiding van foto's die ik plaats op Instagram of mijn blog ... en daar zit 'm de crux, er gaan flink wat stappen vooraf aan zo'n foto. Hele simpele hoor, je moet ze alleen even weten. Volg mijn 9 snelle tips en ga zelf ook voor een camera-proof interieur. 

Kneepjes van het vak

Stylen is een passie, een foto waarop alles klopt, maar toch leefbaar blijft, dát is de uitdaging. Bij een tijdschriftshoot is dat niet anders: er staat een team van specialisten paraat om een ruimte er zo goed mogelijk uit te laten zien. Dat wil niet zeggen dat de beelden nep zijn, integendeel! Tussen echt, leefbaar en net even wat mooier zit een dunne lijn van opgeklopte kussens, een plaid op de juiste plek, het perfecte licht en opgeruimde planken. Zo gaat dat ook bij mij. En door mijn jarenlange ervaring bij een woontijdschrift ken ik de kneepjes van het vak inmiddels. Die handige styling tips deel ik graag met jou, zodat jij die nonchalante en camera-ready look thuis ook toe kunt passen. 

- Rommel uit het zicht

Natuurlijk, een huis waarin geleefd wordt is niet altijd spic en span. Spullen die je dagelijks gebruikt slingeren nu eenmaal rond. Maar als je dan een foto van je keuken maakt, zet het afwasmiddel even in de kast, haal je vaatdoekjes weg en de vieze vaat is ook niet zo aantrekkelijk. En heb je de tijd? Stapel kopjes en schalen op en verzamel ze op een dienblad, giet de melk over in een glazen fles en doe de zeep in een mooie dispenser. 

selinesteba.com - dille-kamille-utensils

(foto: Dille & Kamille)

- Zet een altijd-goed-item centraal

Wat dat is? Bloemen of een stapel boeken bijvoorbeeld. Daar sla je de plank nooit mee mis. En wat dacht je van een mooi dienblad, met daarop kandelaren, kleine vaasjes of een theeservies? Nog zo'n gouden tip: een deken of plaid op de bank of over een stoel. En niet te netjes, er mogen best wat vouwen en hobbels inzitten. Met zo'n altijd-goed-item heb je wat te vertellen, valt er wat te zien. Let wel op dat je voldoende afwisselt, elke dag hetzelfde vaasje in je timeline gaat ook vervelen. 

selinesteba.com - img-8529

- Voeg groen toe

Hierbij is het belangrijk subtiel te blijven. Een groot en volumineus boeket is prachtig, maar gaat je foto niet over dit boeket dan kan het (onbedoeld) alle aandacht opeisen. Een enkele bloem in een klein vaasje, een tak of een cactus (soms alleen in de hoek van je foto)... het zijn allemaal voorbeelden van subtiel groen. Het maakt je beeld minder statisch en geeft een interieurfoto een fris gevoel. 

selinesteba.com - Camera-proof huis.JPG

- Let op reflectie

Jezelf terugzien is leuk, maar niet altijd de bedoeling. Refelectie ligt op de loer, niet alleen in spiegels, maar ook in ramen, een vitrinekast of wanneer je je iPhone of tablet van bovenaf op de foto wilt hebben. Probeer jezelf buiten beeld te houden of bewerk de foto zo dat je de reflectie niet meer ziet.  

- Houd grote oppervlakken georganiseerd

Een werkblad, lage kast of eettafel: allemaal grote (en vlakke) oppervlakken die flink de sfeer kunnen bepalen. Het kan natuurlijk dat je juist dat oppervlak op de foto wilt hebben. Zorg er dan voor dat je een mooie verdeling maakt. Zet objecten in een groepje bij elkaar, voor mij werkt de driehoekscompositie dan altijd goed. Start met het hoogste voorwerp en zet de andere voorwerpen er in een groepje omheen, waarbij je je een denkbeeldige driehoek voorstelt. Laat één kant van de foto zo veel mogelijk leeg, zodat alle aandacht naar je compositie toe gaat. 

- Pas op met styling-clichés 

De kuipstoel met een geruit plaid eroverheen, kussentjes kunstig opgestapeld, een kop cappuccino en je favoriete tijdschrift, de paperbag, het gestippelde tafelkleed ... op Instagram word je er mee overspoeld: styling clichés. En ja, ook ik doe er aan mee. Want het is nu eenmaal leuk en blijkbaar willen de mensen dat zien. Pas er toch een beetje mee op. Zorg dat je binnen die clichés toch je eigen stijl bewaakt. 

- Doorbreek het bedoppervlak

Een doorn in het oog voor veel stylisten en fotografen: het kingsize bed. Want hoe zet je die een beetje gezellig op de foto zonder dat het niet meteen een landingsbaan lijkt? Heel makkelijk: maak het bed op in lagen. Een enkel dekbed, strak ingestopt oogt massief. Door met lakens, verschillende dekbedden en een plaid op het voeteneinde te werken creëer je naast volume ook speelsheid. Nog zo'n leuke tip: houd het bed een beetje messy, een té strak opgemaakt bed oogt gemaakt. Doe of je net wakker bent of sla het dekbed open. En dan dit: probeer eens een hoek van het bed op de foto te zetten, pak bijvoorbeeld het nachtkastje ernaast en zorg voor een klein stukje dekbed in je foto. Een kijkje vanachter de deur de slaapkamer in is ook een goed idee, met dit standpunt lijkt je foto een stuk ruimtelijker. 

selinesteba.com - img-0058

- Orde op de planken

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar opgeruimde planken zijn op zichzelf al het fotograferen waard. Probeer ook hierbij te groeperen. Je spullen lukraak verdelen over de plank is niet echt fotogeniek. Wat wel werkt? Een stapeltje boeken met een kleine plant erop bijvoorbeeld. Heb je veel boeken? Doorbreek deze reeks dan door er een vaas of kandelaar tussen te zetten. Vermijd statische plaatjes: allemaal fotolijsten van dezelfde grootte, een stapel boeken kaarsrecht opgestapeld, een groep vaasjes met dezelfde hoogte. Houd het dynamisch, te recht is saai. En kijk ook nog even bij mijn tip hierboven, over hoe je grote oppervlakken georganiseerd kunt houden. 

selinesteba.com - foto-2

- Niet té perfect 

Dit is misschien wel de lastigste van allemaal. Want hoe style je iets zonder dat het er gemaakt uitziet? Misschien kun je dit nooit helemaal vermijden, maar hoe erg is dat? Ik bedoel, jullie weten nu ook dat ik een foto style, bewerk en tien keer bekijk voor ik 'm het internet op slinger. Maar dat proces op zich vind ik al heerlijk om te doen. Een goede setting, nog net even iets beter maken... en of dit er dan gemaakt uitziet of niet, so be it. Ik beleef er lol aan en hoop jullie, na het lezen én toepassen van deze tips, ook! 


Ik hoor graag wat je ervan vindt

Let op, ik krijg alleen een melding van je reactie als je mij in je bericht tagged met @seline steba.